Основные правила ПРАВИЛЬНОГО кофе. Асноўныя правілы правільнымі кавы.

Знаете ли Вы, что: Ці ведаеце Вы, што:

1. 1. Напиток, который вам подают в любом заведении, должен отвечать определённым общепринятым критериям. Напой, які вам падаюць у любым установе, павінен адказваць вызначаным агульнапрынятым крытэрам. Классикой считается итальянская кофейная карта – в соответствии с ней эспрессо, к примеру, должен быть 35(+-5) мл. Класікай лічыцца італьянская кававая карта - у адпаведнасці з ёй эспрэса, да прыкладу, павінен быць 35 (+ -5) мл. В кофейнях наших городов, Вам могут предложить, к примеру, эспрессо, обьёмом чуть ли не 90 мл! У кавярнях нашых гарадоў, Вам могуць прапанаваць, да прыкладу, эспрэса, обьемом ці ледзь не 90 мл! Это такой себе напиток, совершенно другой, отличный от эспрессо, с другим содержанием кофеина. Гэта такі сабе напой, зусім іншы, выдатны ад эспрэса, з іншым утрыманнем кафеіну. Выходит, что бармен заведомо обманывает посетителя, продавая не тот напиток, который заказал гость. Выходзіць, што бармэн заведама падманвае наведвальніка, прадаючы не той напой, які замовіў госць.

    2. 2. Нормативы классической итальянской кофейной карты являются обязательными, именно они (равно, как и температура кофе), являются главными показателями мастерства бариста на чемпионатах. Нарматывы класічнай італьянскай кававай карты з'яўляюцца абавязковымі, менавіта яны (роўна, як і тэмпература кава), з'яўляюцца галоўнымі паказчыкамі майстэрства бариста на чэмпіянатах.

      3. 3. Хочется сказать об американо. Хочацца сказаць аб амерыкана. Встречается неправильный приём в приготовлении этого напитка. Сустракаецца няправільны прыём у падрыхтоўцы гэтага напою. Для того, чтобы понять, о чём идёт речь, давайте разберёмся: Для таго, каб зразумець, пра што ідзе гаворка, давайце разбярэмся:

        Существуют 3 основных вида приготовления американо. Існуюць 3 асноўных выгляду падрыхтоўкі амерыкана.

        По-американски (готовится на проливной кофемашине) – большой объем напитка, в котором содержания кофеина примерно такое же, как в эспрессо, но больше объем. Па-амерыканску (рыхтуецца на праліўны кофемашіны) - вялікі аб'ём напою, у якім ўтрымання кафеіну прыкладна такое ж, як у эспрэса, але больш аб'ём.

        Есть европейский способ приготовления американо (стандарт) –вам наливают в чашку кипяток, а после этого туда готовится эспрессо. Ёсць еўрапейскі спосаб падрыхтоўкі амерыкана (стандарт)-вам наліваюць у кубак кіпень, а пасля гэтага туды рыхтуецца эспрэса. Таким образом у Вас есть крема`(пенка), и есть напиток объёма 120-150 мл с содержанием кофеина, как в эспрессо. Такім чынам у Вас ёсць крэму `(пенка), і ёсць напой аб'ёму 120-150 мл з утрыманнем кафеіну, як у эспрэса.

        А есть третий вариант – неверный, которым, к сожалению, часто пользуются бариста в Украине и России. А ёсць трэці варыянт - няправільны, якім, на жаль, часта карыстаюцца бариста ва Украіне і Расіі. Это, так называемое, приготовление американо «прямым проливом», когда в холдер засыпается кофе, вставляется в кофемашину, подставляется чашка и через кофейную таблетку в чашку наливают 150-160 мл напитка. Гэта, так званае, падрыхтоўка амерыкана «прамым пралівам», калі ў холдер засынаецца кава, ўстаўляецца ў кофемашіну, падстаўляецца кубак і праз кававую таблетку ў кубак наліваюць 150-160 мл напою.

        Итальянцы, приезжая в Украину, долго не могли понять, почему после такого напитка у них начинаются проблемы с сердцем, печенью, давлением… В Итальянском Институте эспрессо решили проверить американо, приготовленный третьим способом. Італьянцы, калі прыязджаюць у Беларусь, доўга не маглі зразумець, чаму пасля такога напою ў іх пачынаюцца праблемы з сэрцам, печанню, ціскам ... У Італьянскім Інстытуце эспрэса вырашылі праверыць амерыкана, прыгатаваны трэцім спосабам. Учёные замеряли дозу кофеина в 1 чашке такого напитка, и оказалось, что она составляет СУТОЧНУЮ норму для здорового человека! Навукоўцы замяралі дозу кафеіну ў 1 кубку такога напою, і аказалася, што яна складае Сутачная норма для здаровага чалавека! Учитывая, что наш организм и сам выделяет кофеин, вы получаете огромную встряску, и те же итальянцы сравнили эффект от такого напитка с ударом Тайсона по печени, только изнутри! Улічваючы, што наш арганізм і сам вылучае кафеін, вы атрымліваеце велізарную дыхту, і тыя ж італьянцы параўналі эфект ад такога напою з ударам Тайсана па печані, толькі знутры! И реальные смертельные случаи уже были. І рэальныя смяротныя выпадкі ўжо былі.

        Если вы хотите избежать этого, наблюдайте процесс приготовления. Калі вы хочаце пазбегнуць гэтага, назірайце працэс падрыхтоўкі. Просите, горячую воду и эспрессо отдельно! Прасіце, гарачую ваду і эспрэса асобна! Вообще, по правилам, горячую воду подают в кувшинчике, и клиент сам может решить, какой её объем добавить. Наогул, па правілах, гарачую ваду падаюць у гарлачык, і кліент сам можа вырашыць, які яе аб'ём дадаць.

        1. 1. Знаете ли Вы, что капуччино – это напиток на основе эспрессо и вспененного молока, разогретого именно до 60 градусов? Ці ведаеце Вы, што капучына - гэта напой на аснове эспрэса і вспененного малака, разагрэтага менавіта да 60 градусаў? «Фирменные» пузырьки – это обязательная «фишка» настоящего капуччино. «Фірмовыя» бурбалкі - гэта абавязковая «фішка» гэтага капучына. Здесь, как в аптеке, соблюдение точных пропорций – гарантия качества напитка. Тут, як у аптэцы, захаванне дакладных прапорцый - гарантыя якасці напою.

        2. 2. Есть ещё один напиток, схожий с капуччино - тора (итал. «гора»). Ёсць яшчэ адзін напой, падобны з ​​капучына - тора (па-італьянску «гара»). Это когда в эспрессо наливают горячее молоко, а сверху выкладывается пена, получается именно он! Гэта калі ў эспрэса наліваюць гарачае малако, а зверху выкладваецца пена, атрымліваецца менавіта ён! Пена в этом случае другая, с более крупными пузырьками, чем капуччино. Пена ў гэтым выпадку іншая, з больш буйнымі бурбалкамі, чым капучына. Она более крепкая и сухая. Яна больш моцная і сухая. Её выкладывают ложкой на чашку. Яе выкладваюць лыжкай на кубак.

          3. 3. Латте в переводе с итальянского –« молоко».Таким образом , просто лАтте – это горячее молоко, а кофе лАтте – это кофе, смешанный с молоком. Латте у перакладзе з італьянскага - "малако". Такім чынам, проста латте - гэта гарачае малако, а кава латте - гэта кава, змешаны з малаком. В большую чашку готовиться эспрессо, туда же вливается вспененное горячее молоко. У вялікую кубак рыхтавацца эспрэса, туды ж ўліваецца Вспененной гарачае малако. Это однородный напиток с небольшой пенкой. Гэта аднастайны напой з невялікай пенкай. А латте макиато – слоистый напиток, когда взбивают молоко в высокий стакан, а после этого туда, очень тонкой струйкой выливается эспрессо – и получаются слои! А латте макиато - слаістай напой, калі ўзбіваюць малако ў высокі шклянку, а пасля гэтага туды, вельмі тонкім струменьчыкам выліваецца эспрэса - і атрымліваюцца пласты!

            Время для кофе: Час для кавы:

            Итальянцы советуют пить кофе с молоком до обеда. Італьянцы раяць піць каву з малаком да абеду. Ведь действие кофеина в напитке без молока – 25 минут, а с добавлением второго – время воздействия увеличивается. Бо дзеянне кафеіну ў напоі без малака - 25 хвілін, а з даданнем другога - час ўздзеяння павялічваецца. Так что, если вы хотите нормально заснуть, не пейте кофе с молоком после обеда. Так што, калі вы хочаце нармальна заснуць, не піце каву з малаком пасля абеду.

            Существует заблуждение, что вечером нельзя пить эспрессо. Існуе памылковае меркаванне, што ўвечары нельга піць эспрэса. На самом деле эспрессо вечером пить можно: 25 минут и сладкий сон вам гарантирован! На самай справе эспрэса ўвечары піць можна: 25 хвілін і салодкі сон вам гарантаваны! Гораздо опаснее в этом плане чай! Значна больш небяспечны, чым у гэтым плане чай! Ведь у него действие на организм – 2,5 часа! Бо ў яго дзеянне на арганізм - 2,5 гадзіны!

            Вот такие интересные факты вы теперь знаете!.. Вось такія цікавыя факты вы цяпер ведаеце! ..

            Больше интересных заметок о кофе, например, о кофейной культуре в Украине – на нашем официальном сайте! Больш цікавых нататак пра каву, напрыклад, пра кававай культуры ва Украіне - на нашым афіцыйным сайце!

            Спасибо! Дзякуй! Ваш заказ принят! Ваш заказ прыняты!
            Мы в Вконтакте Мы ў Вконтакте
            Мы на Facebook Мы на Facebook
            Мы в Twitter Мы ў Twitter
            Twitter